Hvad koster et nyt tag?

Der er vist ingen, der er i tvivl om, at et nyt tag er en stor investering. Taget er jo en stor del af huset og beskytter det mod vind og vejr. Et gammelt og nedslidt tag kan altså betyde, at resten af huset lider, og det kan blive en dyr fornøjelse. Der er altså mange gode grunde til at skifte taget ud i god tid, bl.a. kan man regne med bedre isolering og dermed en lavere varmeregning samt en forhøjet gensalgsværdi. Men hvad koster det egentlig at få et nyt tag? Vi har taget et kig på de faktorer, der spiller ind på pris på nyt tag, så du kan blive lidt klogere på, hvad du kan forvente at skulle punge ud med, når tiden er inde.

Antal kvadratmeter

Som med så mange andre ting, så har størrelsen på taget naturligvis også indflydelse på prisen. Prisen på et nyt tag udregnes nemlig ud fra antallet af kvadratmeter, og det betyder, at en større overflade koster mere end en mindre overflade. Det er derfor en god idé i første omgang at finde ud af, hvor mange kvadratmeter tag, du har, så du kan regne ud, hvad du kan regne med at skulle betale i rene materialeomkostninger – alt efter hvilken tagtype, du vælger naturligvis.

Tagtype

Prisen på et tag udregnes som nævnt ud fra antallet af kvadratmeter og den valgte tagtype. Prisen varierer generelt meget tagtyperne imellem. En af de billigste tagtyper koster f.eks. ca. 500 kr. pr. kvadratmeter, imens en af de dyreste nemt kan koste ca. 2500 kr. Du skal altså også finde ud af, hvilken tagtype, du godt kunne tænke dig for at kunne regne materialeomkostningerne ud. Du kan her vælge en billigere tagtype for at slippe så billigt som muligt, men her er det vigtigt at påpege, at den billigste tagtype også oftest er den, der har den korteste forventede levetid. Du kan derfor godt regne med at spare penge til at starte med, men det kan så ende med at blive dyrere på den lange bane, da taget så blot skal skiftes ud hurtigere.

Undertag

I dag bliver der næsten altid lavet et undertag i forbindelse med et nyt tag – hvis det altså ikke er til stedet i forvejen. Det er nemlig undertaget, der bidrager til at taget et tæt. Hvis du allerede har et undertag og det er i en god stand, kan du spare denne udgift. Hvis undertaget dog er i dårlig stand eller måske slet ikke er til stede, så kommer et undertag med i udgifterne. Du kan tage en snak med en tagdækker, hvis du er i tvivl, om dit undertag er i god nok stand eller om du overhovedet har et undertag.

Arbejdslønnen

Den dyreste del af et nyt tag er arbejdslønnen, og det er der jo rigtig god grund til. Du betaler for uddannelse og erfaring, og det er absolut ikke noget, man skal prøve at spare væk. Arbejdslønnen varierer fra tagfirma til tagfirma, så det er svært at sige præcis, hvad den ligger til i timen. Du kan dog regne med at et tag, der generelt er lettere at lægge, tager kortere tid at lægge – imens et tag, der generelt er mere tungt og kompliceret tager længere tid at lægge.